Böcker vi läst

oktober 4, 2017

Arthur Schopenhauers ”Dialog om Religion”

Idag är det Jonas som skriver här på bloggen. Jag har läst Schopenhauers text Dialog om Religion. Jag fick ett tips om att läsa den, efter ett samtal med en vän. Vi pratade om religioner, hur de påverkar världen vi lever i och om de alls borde finnas.

Schopenhauers bok

Arthur Schopenhauers "Dialog om Religion"Boken var mycket mer lättläst än jag trodde den skulle vara. Det är så lätt att tro att de gamla tänkarna är i stort sett obegripliga, men så var det inte alls. Det var intressant, och jag tyckte att han skrev på ett underhållande sätt så att man lätt kunde förstå hans tankar. Han verkar ha varit en mycket insiktsfull man. Jag kände det som att jag fick nya tankar för varje sida, och som att jag kommit vidare i mitt sätt att resonera.

De Nya Ateisterna

Något jag tänkt mycket på är den nya ateistiska rörelsen. Jag tänkte på dem innan jag läste Schopenhauers text, och har tänkt på dem mer nu. Det känns så överdrivet och inte särskilt originellt. De har sina poänger, men behövs verkligen en så massiv religionskritik i Europa, och i ett land som Sverige? Blir det inte risk att man istället börjar förtrycka och ringakta dem som tror? De har väl inte precis någon stor makt här i vårt land. Richard Dawkins och hans likasinnade kanske spelar större roll och är mer nödvändiga någon annanstans. De riktar ju sig framförallt mot den kristna religionen, även om de är kritiska mot alla. Därför kanske de inte kan spela så stor roll i länder som har ett islamskt förtryck, som till exempel Iran. Däremot tror jag att de kan spela roll i vissa länder där kristendomen fortfarande har stort inflytande. USA är ett sånt exempel. De högerinriktade kristna där har en väldigt inskränkt syn på världen och livet, och blir faktiskt lyssnade på.

En liknande grupp skulle inte kunna få samma gehör i Sverige. Därför behövs inte lika kraftfulla mot-röster här, utan det känns mer som något förlegat hämtat från 1800-talet. Men i USA och på en del andra håll kan de nog vara viktiga och ha betydelse.