Böcker vi läst

augusti 18, 2017

Montelius’ ”Oscar Levertins vänner” – skoj!

Niklas här! Det är ju lite olika vem som skriver på bloggen, så tänkte att det är bäst att klargöra att det är jag meddetsamma. Jag petar in ett inlägg här mellan två träffar med bokcirkeln, för jag har läst en bok som jag ville skriva om. (Vi läser den inte tillsammans alltså.) Det är Oscar Levertins vänner som är skriven av Martina Montelius.

Det var väldigt längesen jag skratta högt när jag läste en bok. Vissa delar läste jag på tåget när jag var på väg hem från en jobbresa. Kände mig lite avvikande då, men samtidigt kunde jag inte hålla mig från att fortsätta läsa tills jag kommit hem. 

Bokens handling

Boken handlar kortfattat om en kulturtant som får för sig att leva nån form av rock and roll-liv. Så som man tänker sig att unga snygga män som sysslar med musik och är ute på vägarna har det. Fast hon åker med Finlandsfärjan tillsammans med ett litterärt sällskap. Och hon är en något äldre dam, även om hon verkar välbevarad. Litteratursällskapet försöker hon skaka av sig, och hon satsar helhjärtat på dekadens, fylla och sex. Ja, så länge en resa med Finlandsfärjan nu varar.

Briljans

Jag tycker hela idén är briljant. En kulturtant som är trött på att foga sig och göra som man ska, och som vill ge sig hän. Sådär som män haft möjlighet att göra, men aldrig tanter. Eller rättare sagt handlar det väl om en viss sorts män, en mycket liten grupp i själva verket. Men som man har det varit ett alternativ, något som funnits inom ens horisonter, vilket jag inte tror är fallet med damer i hennes ålder.

Själv kan jag känna igen mig ganska mycket i kulturtanten. Inte bara det kulturella intresset och att man gillar att tänka. Det kan göra att man känner sig ensam, missförstådd och udda. Men kanske ännu mer det där andra. Att bara känna att vad fan, nu är jag trött på att vara duktig och göra som man ska. Jag är också bra på att foga mig. Vi är nog många som är det. Fast hos de flesta av oss stannar det nog som en tanke, en dagdröm. De som faktiskt bryter sig fria tror jag är relativt få.

Montelius har i alla fall skrivit en bok som har en briljant idé och snyggt utförande. Hon kan skriva, och det var skönt att få skratta.