Om de ”tre vise männen”

Om de ”tre vise männen”

Vi som skriver på bloggen är Jonas, Harald och Niklas. Vi är alla med i en bokcirkel som består av fler olika männskor, men det är alltså bara vi som skriver här. Det mesta vi skriver om är böcker vi läst till bokcirkeln och diskuterat tillsammans, men ibland kommer det också inlägg som handlar om andra böcker.

Vad är det för typ av böcker vi läser?

Vi läser allt möjligt. Det mesta är skönlitteratur, men vi försöker hitta sånt vi inte kommit i kontakt med förut, sånt som inte är självklart för oss. Det kan vara en bok som var populär bland ungdomar när ingen av oss var ung. (Eller som är populär bland ungdomar nu, ingen av oss är unga nu.) Det kan också vara en klassiker vi aldrig tagit tag i att läsa, någon från ett land vars litteratur är obekant för oss och så vidare. Någon gång ibland läser vi poesi. Harald som är den äldste av oss gillar poesi, men för oss andra känns det rätt främmande och svårt.

Vad gäller facklitteratur så blir det oftast populärvetenskap, eller något enklare verk. Vi håller oss borta från de böcker som kräver en viss fackkunskap och är inom något av de områden vi jobbar eller jobbat med. Vi själva kan få stort utbyte av såna böcker, men dels är de svåra att diskutera med varandra eftersom vi inte har samma typ av utbildning och fackkunskap, och dels tänker vi att det blir för insnöat för er som läser här. Nördigt på ett dåligt sätt. Det är inte det vi önskar av bloggen, vi önskar att den ska ha bredd och kunna vara intressant och inspirerande genom det.

Vem är vi?

Vi är som sagt Jonas, Harald och Niklas. Harald är det mest vise mannen bland oss. Han gick i pension för något årtionde sen och har efter det ett aktivt liv med böcker, resor och en del små romanser. Både jag (Niklas) och Jonas är yngre, vi är väl i medelåldern, eller börjar åtminstone närma oss den. Vi har barn som fortfarande bor hemma, även om mina barn väl står på tröskeln till att bege sig ut i livet. 

Det vi har gemensamt förutom en geografisk närhet som gör att vi kan träffas, är att vi är intresserade av böcker. Harald är den som läser mest av oss. Vi andra har inte lika mycket tid, men vi läser så mycket vi hinner.