Böcker vi läst

december 6, 2018

Philip Birks serie om Tom Grip – spännande läsning!

”Kyldygnet” är den första boken i en ny välskriven bokserie om en internationell konsttjuv vid namn Tom Grip. En rafflande och trovärdig thriller där den smarta intrigen tar läsaren i sitt grepp redan från början, när jakten går vidare genom många av världens länder. Men vi börjar i Köpenhamn 2016, där Danmarks allra dyraste målning stjäls från Nationalmuseum under en våldsam stöt.

Spåren leder så småningom till Sverige och till Malmö, där en liga härjar inom konstvärlden. Efter åratal av flykt får den elegante konsttjuven Tom Grip uppdraget att leta rätt på Vilhelm Hammershøis kändaste verk. Spänningen stiger för både läsaren och Tom när han får såväl polisen som maffian efter sig, i bästa Jens Lapidus- eller Raymond Chandler-stil.

Actionladdad historielärare

Författare är den unge debutanten Philip Birk, född 1993 i Varberg söder om Göteborg. För närvarande pluggar detta nya stjärnskott till historielärare på Uppsala universitet. En del av inspirationen till denna actionladdade thriller kan antas komma från släktingen Jens Birk som brukade arbeta på konstmuseet Randers i Danmark, där Hammerhøi har en av sina målningar hängande sedan länge.

Den danske konstnären Vilhelm Hammerhøi föddes 1864 i Köpenhamn, och inledde tidigt sin karriär med internationella succéer. Hans stil kännetecknas av melankoli i såväl interiörer som porträtt, och anses av många vara en av symbolismens föregångare. Flera av hans vackra, men dyra målningar, finns nu att studera även i Sverige, bland annat på Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i Stockholm.

”Kyldygnet” hyllas som en stilsäker debut av såväl Dagens Nyheter, som anser att boken är en ”imponerande skickligt berättad debutthriller”, som Uppsala Nya Tidning som skriver att boken har ett ”hisnande tempo”. Vi ser fram emot bok nummer två om Tom Grip. ”Frostnatt” utspelar sig i Stockholm, hemstaden dit Tom återvänder för första gången på åtta år. Tvåan kommer i april 2019.